Witamina B2 w jadłospisie sportowca

Witamina B2, którą nazywa się również ryboflawiną, jest bardzo ważna dla każdego człowieka, przede wszystkim jednak dla takiego, który uprawia regularnie sport. Z jej pomocą wchłaniają się do naszego organizmu zarówno białka, jak też węglowodany i tłuszcze. Ma ona pozytywny wpływ na układ mięśniowy i nerwowy, a także na skórę i wzrok. Witamina B2 buduje ponadto odporność organizmu. Jej niedobór ma poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Objawia się przemęczeniem, nerwowością, problemami skórnymi, zapaleniem spojówek, a także ogólnym spadkiem wydolności organizmu i podatnością na infekcje. Cennym źródłem tej witaminy okazują się produkty pochodzenia zwierzęcego, a także drożdże, pełne ziarna zbóż, orzechy, warzywa liściaste. Witaminy B2 dodaje się też często do napojów i batonów energetycznych, do odżywek białkowych i do produktów sojowych. Można ją również suplementować, łykając odpowiednie tabletki. Zazwyczaj witaminę B2 łączy się z innymi witaminami z grupy B, jak również potasem i magnezem.