Witamina C – jej rola w budowaniu odporności naszego organizmu

Witamina C jest szczególnie znana ze swych właściwości uodparniających. Jest to ta witamina, która jest najlepiej znana, najbardziej wszechstronnie przebadana, znane są także inne jej doskonałe właściwości, jak np. korzystny wpływ na skórę itd.
Jednak przede wszystkim kojarzona jest z odpornością i jej stosowanie zalecane jest w przypadku walki organizmu z infekcją. Jednak przede wszystkim warto zadbać o witaminową profilaktykę. Jest to bardzo proste i przyjemne – trzeba sięgać po świeże, sezonowe owoce i warzywa. Sezon na truskawki trwa bardzo krótko – dlatego trzeba się nimi odpowiednio nasycić – to bogate źródło witaminy C. Jednak nie martwmy się, że truskawki tak szybko się kończą – po nich następuje wysyp innych owoców, bogatych w to źródło zdrowia i urody, czyli witaminę C.
Będą to nieco mniej popularne, lecz równie cenne owoce, jak maliny, porzeczki – szczególnie czerwone i czarne. Ale też aronia, jagody, jabłka, śliwki, gruszki. Tak więc witamina C to nie tylko cytrusy, to także nasze rodzime owoce, które dla nas mają największą wartość, bo są lokalne – więc świeżo zerwane.