Witamina D – dlaczego trzeba ja uzupełniać w okresie jesienno-zimowym

Bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywa witamina D, która odpowiada lub współodpowiada za wiele jego funkcji. Ważna jest dla prawidłowego wzrostu, dlatego nie należy zaniedbywać podawania produktów w nią bogatych dzieciom. Wzmacnia kości, jest też więc zalecana osobom starszym.
Generalnie jednak każda grupa wiekowa musi mieć dietę bogatą w tą witaminę, która co prawda jest samoczynnie produkowana przez organizm – lecz potrzebne jest do tego słońce. Dlatego kąpiele słoneczne mają jak najbardziej prozdrowotne walory i pomaga uodpornić organizm, by w czasie zwiększonej podatności na infekcje, mógł się on skuteczniej bronić. To właśnie z tego powodu szczególnie ważne jest, by odpowiednio planować swoją dietę w okresie jesienno-zimowym, kiedy ta naturalna, samoczynna produkcja witaminy D się zmniejsza.
Wtedy konieczne jest częstsze sięganie po takie rzeczy, jak tłuste ryby morskie, jak wątróbka, jajka, nabiał, w tym masło. Te właśnie produkty dostarczają sporą dawkę życiodajnej i uodparniającej witaminy D.