Witamina D – jako źródło odporności organizmu

Coraz większą role przypisuje się witaminie D, jeśli chodzi o budowanie odporności organizmu. Do tej pory najbardziej z tym faktem była utożsamiana witamina C, lecz najnowsze badania dowodzą, że właśnie witamina D może mieć tutaj także nieocenioną role – prawdopodobnie nawet większą, niż popularna i dobrze przebadana witamina C. Dlatego nie należy zaniedbywać jej dostarczania szczególnie w okresie zwiększonego zapotrzebowania.
Witamina D zwana jest witaminą słońca. Jest ona samoczynnie produkowana przez organizm, jednak zimą i jesienią – występować mogą niedobory. To właśnie wtedy szczególnie należy wzbogacić swoją dietę w źródła witaminy D – czyli np. w:
tłuste ryby (makrela, śledź),
wątróbkę,
jajka,
mleko i nabiał.
Dzięki temu uda się uzupełnić niedobory, a tym samym organizm będzie bardziej odporny. W okresie zimowym i jesiennym przecież można najbardziej zaobserwować osłabienie organizmu, większą podatność na choroby, infekcje itd. Warto więc temu zapobiegać, uwzględniając w swojej diety wymienione produkty.