Witamina D w naszej diecie

W naszej diecie nie może zabraknąć cennych witamin i minerałów. Wśród nich znajduje się między innymi witamina D. Pomaga ona wchłaniać niezbędne organizmowi minerały, takie jak wapń, fosfor i potas. Ponadto witamina D odpowiada za zdrowe zęby i stawy, a także skórę i mięśnie. Jej niedobór objawia się problemami dentystycznymi, bólami mięśni i stawów, a także brzydką cerą. Źródłem witaminy D jest mięso i nabiał, a w diecie wegetarian grzyby, drożdże i algi. Witaminą D są też wzbogacane margaryny, płatki śniadaniowe, mleko sojowe. Można też pobierać tę witaminę ze światła słonecznego. Zimą wiele osób, zwłaszcza wegetarian i sportowców, może jednak odczuć jej brak. Dlatego też konieczna okazuje się suplementacja. W preparatach zawierających witaminę D znajduje się też na ogół albo wapń, albo potas, albo fosfor, w których wchłanianiu ta witamina pomaga. Często witamina D jest też sprzedawana w połączeniu z witaminami z grupy B, a szczególnie z witaminą B12, której często brakuje wegetarianom.