Witamina D w naszej diecie
- 626 Views
- Redakcja biurocafe.pl
- 28 czerwca 2019
- Wszystko o witaminach, dawkowanie, opis witamin
W naszej diecie nie może zabraknąć cennych witamin i minerałów. Wśród nich znajduje się między innymi witamina D. Pomaga ona wchłaniać niezbędne organizmowi minerały, takie jak wapń, fosfor i potas. Ponadto witamina D odpowiada za zdrowe zęby i stawy, a także skórę i mięśnie. Jej niedobór objawia się problemami dentystycznymi, bólami mięśni i stawów, a także brzydką cerą. Źródłem witaminy D jest mięso i nabiał, a w diecie wegetarian grzyby, drożdże i algi. Witaminą D są też wzbogacane margaryny, płatki śniadaniowe, mleko sojowe. Można też pobierać tę witaminę ze światła słonecznego. Zimą wiele osób, zwłaszcza wegetarian i sportowców, może jednak odczuć jej brak. Dlatego też konieczna okazuje się suplementacja. W preparatach zawierających witaminę D znajduje się też na ogół albo wapń, albo potas, albo fosfor, w których wchłanianiu ta witamina pomaga. Często witamina D jest też sprzedawana w połączeniu z witaminami z grupy B, a szczególnie z witaminą B12, której często brakuje wegetarianom.

- 15 kwietnia 2022
Witamina C – jej rola w budowaniu odporności naszego organizmu
- 10 marca 2022
Witamina C – jak zachować ją w codziennej diecie?
- 1 lutego 2022
Witamina C i jej rola w budowaniu odporności
- 15 stycznia 2022
Witamina C – jej rola w budowaniu odporności naszego organizmu
Witamina C – jak zachować ją w codziennej diecie?
Witamina C i jej rola w budowaniu odporności
Czy witaminy są ważne dla sportowca?
Witaminy w diecie sportowca?
Zestawy multiwitaminowe – odpowiednie dla sportowców?
Witamina B12 w diecie sportowca
Jakie witaminy mają szczególne znaczenie dla odporności