Witamina E w naszej diecie

W naszej diecie nie możemy zapomnieć o żadnej z witamin, zwłaszcza gdy uprawiamy sport, a zatem mamy zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze, minerały i witaminy. Jedną z cennych witamin okazuje się witamina E. Odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i mięśniowego, pomaga budować zdrową skórę i włosy, a także jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że spowalnia objawy starzenia się organizmu, takie jak zmarszczki czy siwienie bądź łysienie. Jej niedobór można poznać po ogólnym zmęczeniu i wyczerpaniu, problemach z mięśniami, osłabieniu włosów, pogorszeniu się cery. Witaminę E znajdziemy w mleku, jajach, maśle, oleju, oliwie, oliwkach, awokado, orzechach, pestkach dyni i słonecznika, pełnych ziarnach zbóż, sałacie, brokułach, pietruszce, brukselkach. Możemy ją również suplementować. Bardzo często witamina E jest sprzedawana w formie tabletek, które zawierają dodatkowo witaminę A. Jej suplemntacja okazuje się szczególnie ważna zimą, gdy żywność jest uboga w witaminy, a także przy dietach niskotłuszczowych.